ابزار وبمستر

ابزار وبمستر

۱

قدرت فشار هوا

روشی بسیار جذاب برای مچاله کردن قوطی نوشابه!

روش های بسیار زیادی وجود دارد که از طریق آن می توان قوطی نوشابه را خرد یا مچاله کرد، مثلا با پا، دست و یا با سر! اما هیچ یک از این راه ها مانند آزمایش مچاله کردن قوطی نوشابه برای شما جالب نخواهد بود. فقط تا زمان «مچاله شدن » قوطی صبر کنید، آن موقع خواهیددید که دل و جرات چه کسی بیشتر از همه خواهد بود.

وسایل مورد نیاز

• قوطی خالی نوشابه آلمینیومی

• اجاق گاز یا اجاق برقی

• انبرک مخصوص آشپزی

• دستکش

• کاسه

• آب سرد

آزمایش

  •  برای از بین بردن مواد لزج و نامطبوعی که از نوشابه باقی مانده است، آن را شستشو دهید.
  •  کاسه را با آب سرد پر کنید( هرچقدر سردتر باشد بهتر است).
  •  به قوطی خالی نوشابه، یک قاشق غذا خوری آب اضافه کنید(فقط به اندازه ای که کف قوطی را بپوشاند).
  • زمانی که اجاق گاز خاموش است، قوطی را روی آن بگذارید. اکنون نوبت یک فرد بالغ است که اجاق گاز را برای گرم کردن آب روشن کند. کمی بعد صدای حباب های آب در حال جوش را خواهید شنید و بخار آبی که از قوطی بلند می شود را می بینید. به گرم کردن قوطی تا یک دقیقه دیگر ادامه دهید.
  •  بهتر است قبل از انجام مرحله بعدی خوب فکر کنید. قرار است چنین اتفاقی رخ دهد: باید با انبرک، قوطی را از روی اجاق بردارید، آن را سر و ته کنید و دهانه ی قوطی را به داخل کاسه آب فرو برید.
  • با انبرک قسمت پایین قوطی را محکم بگیرید به طوری که کف دست تان به سمت بالا باشد. با یک حرکت سریع قوطی را از روی شعله بردارید، آن را سر و ته کنید و به داخل آب سرد فرو برید. مکث نکنید، خیلی سریع این کار را انجام دهید.
  •  قوطی به معنای واقعی کلمه مچاله می شود. این اتفاق چگونه رخ می دهد؟
  •  در آنجا نایستید، به سمت اجاق برگردید  و دوباره اینکار را انجام دهید. هر بار که آن را تکرار می کنید، با دقت بنگرید که چه اتفاقی می افتد تا متوجه شوید که این آزمایش چگونه کار می کند.

این آزمایش چگونه کار می کند؟

در اینجا دلیل علمی مچاله شدن قوطی بیان می شود. قبل از گرم کردن، قوطی پر از آب و هوا بود. با جوشاندن، آب آن از حالت مایع به گاز تبدیل شد. بخار آب، هوای درون قوطی را خارج می کند و خود جای آن را می گیرد. وقتی قوطی سر و ته شد و در آب قرار گرفت،بخار آب متراکم شده و دوباره تبدیل به آب مایع می شود. مولکول های آب در حالت مایع بیشتر از حالت گاز، به هم نزدیک هستند. همه ی بخار آب موجود در قوطی به یک یا دو قطره مایع تبدیل می شود که فضای خیلی کمتری را اشغال می کند. و در واقع داخل قوطی خلاء ایجاد می شود. لذا قوطی که گاز داخل آن خالی شده نمی تواند فشار زیادی را که از طرف هوا به دیواره های خارجی اعمال می شود را تحمل کند، بنابراین فشار هوای وارد شده از بیرون قوطی، برای مچاله کردن آن کافیست. فشار هوا واقعا قدرتمند است!

یک نکته دیگر، اگر به قوطی سر و ته شده از نزدیک نگاه کنید، خواهید دید که آب سرد موجود در کاسه از قوطی بالا می رود. این اتفاق دقیقا مانند زمانیست که با نی چیزی می نوشید. اگرچه اینطور می گوییم که ما مایع را با نی به سمت بالا می مکیم، اما در واقع این طور نیست. بلکه هوای بیرونی به سطح مایع پایینی فشار وارد می کند. وقتی هوای داخل دهانتان را کاهش می دهید (همان عمل مکیدن) فشار هوای بیرونی بیشتر از هوای درون دهانتان می شود و نوشابه از نی به سمت دهانتان بالا می آید. همین اتفاق برای قوطی هم می افتد. نیرویی که بر آب سرد وارد می شود باعث بالا رفتن آن در قوطی می شود.

منبع :

باشگاه علمی پژوهشی فیزیک آریان پژوه

نوشته های در پیوند : 

برای خواندن نوشته های در پیوند بر روی نگاره بایسته کلیک کنید 

 کوشش علمی حالات ماده

نظرات (۱)

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">