ابزار وبمستر

ابزار وبمستر

۰

شیر رنگی

اینجا شاهد انفجار رنگ ها خواهید بود!زمانی که مقدار کمی از شیر را با کمی از رنگ خوراکی ترکیب می کنید و سپس مقداری مایع ظرفشویی به آن اضافه می کنید چیزهای بسیار جالبی رخ خواهد داد. از این آزمایش می توانید برای غافلگیر کردن دوستانتان استفاده کنید و با استفاده از آن رازهای مایع ظرفشویی را فاش کنید.

وسایل مورد نیاز
• شیر
• بشقاب غذاخوری
• رنگ خوراکی (قرمز، زرد، سبز، آبی)
• گوش پاک کن


چه کار باید بکنیم 

  •  مقداری از شیر را به داخل بشقاب بریزید به طوری که به قطر نیم سانتی متر از محفظه داخل بشقاب را پر کند. سعی کنید شیر همه سطح ظرف را بپوشاند.
  •  یک قطره از هر چهار رنگ قرمز ، زرد ، آبی و سبز را به شیر اضافه کنید. قطرات را در وسط بشقاب شیر و کاملا نزدیک به یکدیگر قرار دهید.
  •  برای این قسمت آزمایش از یک گوش پاکن تمیز استفاده کنید. فکر می کنید که زمانی که با نوک گوش پاکن وسط شیر را لمس می کنید چه اتفاقی خواهد افتاد. البته دقت کنید که ظرف شیر تکان نخورد فقط و فقط با نوک گوش پاکن وسط آن را لمس کنید. مشاهده می کنید که اتفاق خاصی نمی افتد.
  •  در این مرحله یک قطره از مایع ظرفشویی به انتهای دیگر گوش پاک کن اضافه کنید. حالا آن قسمت از گوش پاکن که به مایع ظرفشویی آغشته شده است را در وسط ظرف شیر قرار دهید و به مدت 10 الی 60 ثانیه نگهدارید. به ترکیب شدن رنگ ها نگاه کنید.
  •  قطره ای دیگر از مایع ظرفشویی را به نوک گوش پاک کن اضافه کنید و بار دیگر این آزمایش را انجام دهید. سعی کنید این کار با قسمت های مختلف شیر انجام دهید. متوجه خواهید شد که رنگ ها در داخل شیر حتی زمانی که گوش پاک کن وجود ندارد شروع به حرکت می کند. چه چیزی باعث حرکت رنگ ها درداخل شیر می شود؟

این آزمایش چگونه کار می کند؟
درصد زیادی از شیر را آب تشکیل می دهد اما شامل موادی همچون ویتامین، مواد معدنی، پروتئین و همچنین ذرات ریز چربی می باشد که در محلول شیر قرار دارد. چربی و پروتین ها نسبت به تغییرات در محلول اطراف خود (شیر) حساس هستند. به هم ریختن رنگ ها به دلیل خاصیت شیمیایی قطره مایع ظرفشویی است. چرا که ویژگی های دو قطبی مایع ظرفشویی باعث تضعیف ترکیب های شیمیایی می شود که پروتین ها و چربی ها را در محلول کنار هم حفظ می کند.یکی از قطب های مایع ظرفشویی یا همان هیدروفلیک (جاذب آب)در آب حل شده و قطب دیگر هیدروفوبیک (دافع آب) به توده های چربی در شیر می چسبند. به همین دلیل است که چنین حالت جالبی بوجود می آید.مولکول های چربی درمسیر مولکولهای مایع ظرفشویی تجمع کرده با آنها ترکیب شده و پیوند می خورند. در طول حرکت همه این مولکولهای چربی، مولکولهای رنگی، همراه با حرکت مولکولهای
چربی حرکت می کنند و ما را قادر می سازند تا حرکت های غیر قابل مشاهده مولکولها را ببینیم. زمانی که مایع ظرفشویی کم کم با تمام شیر رکیب می شود این عمل کمتر و کمتر شده تا در نهایت خاتمه می یابد. سعی کنید با اضافه کردن قطره ای دیگر از مایع ظرفشویی ببینید آیا جابجایی بیشتری رخ می دهد یا خیر؟ اگر چنین باشد پس شما کشف کرده اید که هنوز هم مولکولهای چربی ای وجود دارند که به دنبال مولکولهای رنگی هستند تا با آنها ترکیب شوند. یک قطره دیگر از مایع ظرفشویی را اضافه کنید واین آزمایش را انجام دهید.
تحقیق کنید
آزمایش تغییر رنگ شیر یکی از بهترین روشهای نشان دادن حالتی است که مایع ظرفشویی با شیر ترکیب می شود. اما این فقط یک آزمایش است. به نظر شما چطور می شود این کار را آنقدر بزرگتر و گسترده تر کرد که بتوان آن را یک پروژه علمی تلقی کرد؟
این آزمایش را این بار به جای شیر با آب انجام دهید. آیا همان نتیجه را بدست می آورید چرا؟
چه نوع شیرهایی برای این آزمایش بهتر نتیجه می دهند؟ کم چرب، پرچرب، خامه ای؟ آیا مقدار چربی موجود در شیر تاثیر گذار است یا خیر؟

 منبع : باشگاه علمی پژوهشی فیزیک آریان پژوه

نوشته های در پیوند :

 

انرژی از زباله

صابون جادویی

الکتریسیته خود را بسازید

 کوشش علمی

برچسب ها کشش سطحی

نظرات (۰)
هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">