نوشته های برگزيده
یخ زدن آب در یک چشم بهم زدن
آب فوق سرد در یک چشم به هم زدن هنگامی که در بطری باز می شود به یخ تبدیل می شود. پلک نزنید ممکن است صحنه را از دست بدهید .اینکار را خودتان نیز می توانید انجام دهید ....شما یک بطری آب گاز دار را در فریزر برای چند دقیقه قرار دهید تا به حد یخ زدن سرد شود. وقتی شما آب را از فریزر بیرون می آورید،بازهم به صورت مایع است (تابه حال چیزی غیر عادی رخ نداده است ) . با این وجود بعد از آنی که شما در بطری را باز می کنید آب ناگهان یخ می زند .این فرآیند بسیار تماشایی است .. اما در واقع اگر شما تشنه باشید مشکلی به وجود می آورد (زیرا خیلی سخت است که به جای آب ْ یخ را از بطری بنوشید). این نمایش جالبی است که ببینید که چگونه دی اکسید کربن دمای یخ زدن آب را پایین می آورد . مقداری یخ ْ مقداری نمک و چند بطری پلاستیکی آب گاز دار فراهم کرده و این نمایش علمی سرگرم کننده را انجام دهید .
توجه : شما می توانید این آزمایش را با آب گاز دار و یا با آب معمولی انجام دهید . ویدئوی این کوشش علمی با هر دو کار می کند . شما توجه خواهید داشت که دو توضیح برای بخش " چگونه کار می کند " وجود دارد .
این آزمایش به تعدادی آزمون سعی و خطا نیاز دارد .اگر با کوشش نخست اتفاق افتاد شما ستاره شانس خواهید داشت . شکیبا باشید و درک کنید که مقدار یخ،آب و نمک فقط پیشنهاد ما برای این آزمایش هستند . وقتی کریستال های یخ شروع به شکل گرفتن می کنند باید انتظار هلهله و شادی فوری داشته باشید.
- 4/3 حجم یک ظرف بزرگ را با یخ پر کنید .
- بطری آب را در ظرف یخ قرار دهید
- مقداری نمک سنگ به ظرف اضافه کنید .
- یک دما سنج در داخل ظرف قرار دهید و از نزدیک آن را نگاه کنید .
- صبر کنید تا دمای ظرف به منهای 8 درجه کاهش یابد .اگر آب گاز دار بیشتر سرد شود به صورت دائمی یخ خواهد زد .بر مبنای دمای مخلوط شما نیازمند آن هستید که مقدار بیشتری نمک یا یخ به ظرف اضافه کنید .
- همینکه آب حدود 10 دقیقه در دمای مناسب قرار گرفت به آرامی آن را از مخلوط یخ – نمک خارج کرده و آن را به میز بکوبید!!. کریستال های یخ از بالا ی بطری تشکیل شده و به سرعت راه خود را به سمت پایین یافته و موجب یخ زدگی فوری می شوند .
- ثانیه ای بعد بطری دیگر را به دقت از ظرف خارج کرده و درب آن را باز کنید . چه اتفاقی می افتد ؟
دوباره هرگز بطری های شیشه ای را برای این نمایش استفاده نکنید زیرا ممکن است به صورت تصادفی آب گاز دار یخ زده و موجب انفجار بطری شود .می توانید از آزمایش خود فیلمی تهیه کرده و در این وبلاگ به اشتراک بگذارید .
چگونه کار می کند ؟
برای این پدیده دو توضیح وجود دارد . حتما توضیح دوم را بخوانید اگر از بطری صاف آب برای آزمایش استفاده کرده ا ید .
توضیح اول : هنگامی که آب گاز دار تولید می شود مقدار زیادی مواد افزودنی (مانند شکر و طعم دهنده ها ) و حباب های دی اکسید کربن به آب پمپ می شود تا آب پر گاز و با طعم شیرین ایجاد کند . این مواد افزودنی در آب محلول می باشند و هنگامیکه به آب اضافه می شوند نقطه انجماد آب را کاهش می دهند .با کاستن نقطه انجماد، آب گاز دار به دمایی کمتر از نقطه انجماد آب می رسد .در عین حال غلظت دی اکسید کربن در آب گاز دار تا هنگامی که در بطری باز نشده است ثابت باقی می ماند .هنگامی که در بطری باز می شود، و شما صدای باز شدن درب را می شنوید، غلظت مواد محلول کاهش می یابد و نقطه انجماد افزایش می یابد . اکنون بدون در اکسید کربن بیشتر آب گاز دار سریعتر یخ می زند .
توضیح دیگر ؟
خوب این توضیحی است که تعداد زیادی از آموزگاران علوم برای سالها ارائه می کرده اند .ولی توضیح دیگری نیز وجود دارد .
شما یک محلول فوق سرد دارید که منتظر چیزی است تا منجمد شود .باز کردن بطری موجب تشکیل حباب های دی اکسید کربن گشته که محیط مناسبی برای شروع تشکیل کریستال های یخ می شود .شما می توانید این توضیح را با زدن ضربه به بطری بدون بازکردن آن نیز بررسی کنید .ضربه زدن نیز تعداد کمی حباب ایجاد می کند که موجب یخ زدن ناگهانی آب می شود .
نوشته های در پیوند :
نظرات (۱۰)
-
چقدر جالب.......
-
پاسخ:
۱۲ ارديبهشت ۹۵، ۲۳:۳۶ممنون
-
-
جالب بودمتشکرم
-
پاسخ:
۱۲ ارديبهشت ۹۵، ۲۳:۳۶با سپاس
-
-
باسپاس عالی بود
-
مهدی
واقعی است-
پاسخ:
۶ مرداد ۹۸، ۲۱:۵۵بلی کاملا واقعی است . کافی است که شرح آزمایش را کاملا بخوانید و چنانچه تمایل داشتید با انجام دادن آن درستی آن را بررسی کنید
-
-
Maede
سلام میشه لطفا علت علمیشو بگید
-
پاسخ:
۲۱ فروردين ۹۹، ۱۸:۱۲این نمایش تماشایی دو نکته دارد . نقطه انجماد و گازهای محلول در آب .مواد و یا گازهایی که در آب محلول می شوند نقطه انجماد آب را (حدود صفر درجه سانتیگراد ) پایین تر می آورند و لذا بطری آب گازدار در فریزر می تواند در دماهایی پایین تر از صفر درجه به صورت مایع باقی بماند . وقتی در بطری را باز می کنیم بلافاصله گاز محلول در آب گازدار از محلول آب گاز دار شروع به خارج شدن می کند و لذا دمای نقطه انجماد بالا رفته و چون دمای آب گاز دار کمتر از دمای انجماد است لذا آب بلافاصله یخ می زند . همچنین وارد کردن ضربه موجب ایجاد حباب های گاز محلول در آب می شود که سرعت تشکیل کریستال های یخ را افزایش می دهد . موفق باشید
-
-
محیا
خیلی خوب بود اما با چه وسیله ایی کارو انجام بدیم
-
پاسخ:
۱۷ اسفند ۹۹، ۱۳:۳۵صورت وسایل و طریقه کار در متن و فیلم موجود است . موفق باشید
-
-
امیر
با اب شهری یا شیر اب هم میشه
منظورم اب لوله هستش
-
پاسخ:
۲۴ خرداد ۰۱، ۱۸:۱۵بلی امکان دارد ولی مدت زمانی را که لازم است در فریز بماند به نمک موجود در آب بستگی دارد . هر چه بیشتر باشد مدت زمان بیشتری لازم است
-
-
چطور آبی که ازبطری خارح مشه داخل لیوان یخ میزند
-
پاسخ:
۱۷ تیر ۰۲، ۱۲:۱۹نکته کلیدی کار در فوق سرد بودن مایع است بدین معنی که دمای مایع پایین تر از نقطه انجماد آن بوده و تشکیل کریستال های یخ منتظر اتفاقی کوچک ایت که بازدن ضربه به بطری و تشکیل حباب های هوا در آن محقق می شود .
-
-
MOHAMMAD IRANI
من فکر میکنم شما مسئله رو فقط از منظر شیمی نگاه کردید . در حالی که خواص ترمودینامیکی مواد هم در این پدیده دخیل هستند.آب خالص در فشار محیط در دمای حدود 0 درجه (بسته به ارتفاع از سطح دریا) یخ میزند. داخل بطری فشار بیشتر از محیط هست آب ذر فشار های بیشتر نقطه انجماد پایین تری دارد لذا دمای آب در فریزر مثلا به منفی پنج میرسد در حالی که به خاطر فشار هنوز به نقطه انجماد نرسیده . به محض باز کردن بطری. فشار داخل برابر فشار محیط میشود و آب یک مرتبه به دمای زیر انجماد خودش میرود
-
پاسخ:
۷ مهر ۰۲، ۱۸:۰۸شمادرست می فرمایید . این آزمایش هم با آب خالص و هم با آب گازدار کار می کند . ولی نکته اصلی در سوپر سرد کردن آب با فشار ثابت و سپس در معرض فشار یک بار قرار دادن آن است و نتیجه با هر دو استدلال یکی است . موفق باشید
-
-
Eng... 123456
بالاخره گازهای محلول در آب نقطه انجماد رو پایین میارن یا به تشکیل کریستال یخ کمک میکنن؟ نمیشه که جفتش
-
پاسخ:
۲۶ دی ۰۲، ۱۸:۱۹در حقیقت گازهای محلول نقطه انجماد را ایین می آورند و موجب آن می شوند که ناگهان آب در معرض انجماد ناگهانی (که کریستاله شدن آن را باعث می شود ) قرار گیرد .
-
به وبلاگ آموزش مینا خوش آمدید!!
دست در دستم بگذار
تا گذاریم قدم در راهی تازه و نو
گذریم از دروازه علم
سینه با یاد خدا و قلب هامان باهم
من به عشق تو و پیروزی تو
تو به عشقی دیگر
عشق آموختن علم و مواد
من و تو در راه هستیم
من و تو همراه هستیم.
خلاصه آمار
آخرين نظرات
-
-
-
پاسخ:
بزرگوارید
-
ارگ بم
حمیده
۲۱ آذر ۰۳ ، ۱۷:۲۰ارگ بم در کرمان، بزرگترین بنای خشتی جهان با قدمتی حدود ۲۵۰۰ سال به راحتی در بین عجایب هفتگانه ایران جای دارد. این ارگ در مسیر جاده ابریشم قرار داشته و با استفاده از خشتهای محکم ساخته شده است. ارگ بم نشاندهنده توانایی ایرانیان در ساخت بناهای عظیم و پیچیده در مناطق خشک و گرمسیری است و در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت است.
-
پاسخ:
در خدمتیم
-
-
پاسخ:
thank a lot.
-
-
پاسخ:
سپاسگزارم
-
-
پاسخ:
ممنون
-
-
پاسخ:
سپاسگزارم
-
-
پاسخ:
سپاسگزارم دختر گلم
-
-
پاسخ:
سپاسگزترم
-
-
پاسخ:
سپاسگزارم
طبقه بندی موضوعی
- آگهی ها (۳۲۸)
- کتاب خانه (۱۹)
- نگاره ها (۱۷)
- ویدئوهای آموزشی (۹۴)
- کتاب کار (۱)
- دانشمندان ایران زمین (۲۳)
- داستان ملل (۱۰)
- داستان کهن (۳۶)
- اجرای کوشش علمی (۶۵)
- ضرب المثل های ایران (۳۰)
- کوشش علمی (۷۹)
- شیمی (۱۴)
- چگالی (۷)
- الکتریسیته (۱۰)
- انرژی (۱۰)
- نور/صدا (۳)
- نیرو و حرکت (۲۹)
- آهن ربا (۳)
- گیاهان/جانوران (۶)
- حالات ماده (۱۳)
- کلاس دوم (۲۱۸)
- پیش آموزش (۱۶)
- ایران زیبا (۱۰)
- آزمون آنلاین (۴۴)
- پژوهش دانش آموزان (۹۷)
- زنگ علوم (۲)
- آب و هوای سالم (۱۱)
- گردش زمین(شب و روز ) (۵)
- گردش زمین (فصول) (۷)
- پیام رمز راپیداکن(صدا) (۱۰)
- پیام رمز را پیداکن (نور) (۶)
- اگر تمام شود (۴)
- سفر دانه (۷)
- درون آشیانه ها (۱۱)
- من رشد می کنم (۱۰)
- برای جشن آماده شویم (۵)
- بعد از جشن (۴)
- نان (۱۳)
- گوناگون (۳)
- دیدگاه ها (۲۲)
- پیک آدینه (۲۹)
- کلاس سوم (۲۶۴)
- پیش آموزش (۱۵)
- آزمون آنلاین (۶)
- پژوهش دانش آموزان (۱۳۰)
- خوراکی ها (۶)
- مواد اطراف ما (۵)
- اندازه گیری مواد (۸)
- آب ماده با ارزش (۷)
- زندگی ما و آب (۱۱)
- نور و مشاهده اجسام (۱۰)
- نیرو در همه جا (1) (۶)
- نیرو در همه جا(2) (۹)
- بکارید و ببینید (۱۲)
- هر کدام به جای خود 1 (۸)
- هر کدام به جای خود 2 (۱۱)
- از گذشته تا آینده (۴)
- تعلیمات اجتماعی (۲۷)
- ریاضی (۲)
- متفرقه (۳)
- دیدگاه ها (۴)
- پیک آدینه (۱۰۸)
کلمات کلیدی
آخرين مطالب
-
نسیت ابعاد اجرام آسمانی
يكشنبه ۸ فروردين ۱۴۰۰ -
زادروز هانا دلیر شاد باد
جمعه ۳۰ خرداد ۱۳۹۹ -
زادروز سوگل بخته شاد باد
پنجشنبه ۲۹ خرداد ۱۳۹۹ -
زادروز حنانه شاهسونی شاد باد
شنبه ۳ خرداد ۱۳۹۹ -
زادروز هلیا رستگار شاد باد
شنبه ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۹ -
پیک آدینه24-99-98
جمعه ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۹ -
آزمون همگاه (آنلاین ) 5-98-97
جمعه ۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ -
زادروز کوثر قاسمی شاد باد
جمعه ۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ -
زادروز تارا فراهی شاد باد
جمعه ۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ -
پیک آدینه23-99-98
پنجشنبه ۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
پرپازدیدترين ها
-
حیواناتی که در شب فعالیت می کنند
تعداد بازدیدکننده: ۵۱۲۰۰۶ -
ماشین بادکنکی بسازید
تعداد بازدیدکننده: ۱۳۷۹۵۶ -
سرگذشت دانه
تعداد بازدیدکننده: ۱۲۵۴۴۸ -
گردش زمین به دور خورشید
تعداد بازدیدکننده: ۱۱۸۶۶۳ -
از گذشته تا آینده
تعداد بازدیدکننده: ۹۸۷۰۱ -
اگر تمام شود
تعداد بازدیدکننده: ۹۴۹۰۲ -
از گذشته تا آینده" نان "
تعداد بازدیدکننده: ۸۵۵۶۷ -
مواد اطراف ما
تعداد بازدیدکننده: ۷۲۲۳۵ -
نیرو در همه جا 2
تعداد بازدیدکننده: ۵۳۱۴۳ -
نیرو همه جا 1
تعداد بازدیدکننده: ۵۲۸۶۵
پيوندها
بایگانی
- فروردين ۱۴۰۰ (۱)
- خرداد ۱۳۹۹ (۳)
- ارديبهشت ۱۳۹۹ (۷)
- فروردين ۱۳۹۹ (۲)
- اسفند ۱۳۹۸ (۱۰)
- بهمن ۱۳۹۸ (۹)
- دی ۱۳۹۸ (۱۴)
- آذر ۱۳۹۸ (۱۵)
- آبان ۱۳۹۸ (۱۰)
- مهر ۱۳۹۸ (۱۲)
- شهریور ۱۳۹۸ (۶)
- مرداد ۱۳۹۸ (۲)
- تیر ۱۳۹۸ (۴)
- خرداد ۱۳۹۸ (۶)
- ارديبهشت ۱۳۹۸ (۱۰)
- فروردين ۱۳۹۸ (۱۵)
- اسفند ۱۳۹۷ (۲۹)
- بهمن ۱۳۹۷ (۲۵)
- دی ۱۳۹۷ (۲۵)
- آذر ۱۳۹۷ (۲۹)
- آبان ۱۳۹۷ (۲۶)
- مهر ۱۳۹۷ (۱۵)
- شهریور ۱۳۹۷ (۴)
- مرداد ۱۳۹۷ (۴)
- تیر ۱۳۹۷ (۴)
- خرداد ۱۳۹۷ (۳)
- ارديبهشت ۱۳۹۷ (۷)
- فروردين ۱۳۹۷ (۱۵)
- اسفند ۱۳۹۶ (۱۷)
- بهمن ۱۳۹۶ (۲۲)
- دی ۱۳۹۶ (۲۳)
- آذر ۱۳۹۶ (۲۴)
- آبان ۱۳۹۶ (۲۳)
- مهر ۱۳۹۶ (۲۵)
- شهریور ۱۳۹۶ (۲)
- مرداد ۱۳۹۶ (۹)
- تیر ۱۳۹۶ (۵)
- ارديبهشت ۱۳۹۶ (۹)
- فروردين ۱۳۹۶ (۱۷)
- اسفند ۱۳۹۵ (۲۲)
- بهمن ۱۳۹۵ (۲۶)
- دی ۱۳۹۵ (۲۸)
- آذر ۱۳۹۵ (۴۶)
- آبان ۱۳۹۵ (۳۶)
- مهر ۱۳۹۵ (۳۱)
- شهریور ۱۳۹۵ (۱۳)
- مرداد ۱۳۹۵ (۲۰)
- تیر ۱۳۹۵ (۱۷)
- خرداد ۱۳۹۵ (۱۶)
- ارديبهشت ۱۳۹۵ (۲۰)
- فروردين ۱۳۹۵ (۲۲)
- اسفند ۱۳۹۴ (۳۳)
- بهمن ۱۳۹۴ (۴۲)
- دی ۱۳۹۴ (۳۶)
- آذر ۱۳۹۴ (۳۹)
- آبان ۱۳۹۴ (۳۲)
- مهر ۱۳۹۴ (۲۶)
- شهریور ۱۳۹۴ (۷)
- مرداد ۱۳۹۴ (۸۹)
- تیر ۱۳۹۴ (۹۷)
- خرداد ۱۳۹۴ (۴۲)