ابزار وبمستر

ابزار وبمستر

۲

یخ زدن آب در یک چشم بهم زدن

آب فوق سرد در یک چشم به هم زدن هنگامی که در بطری باز می شود به یخ تبدیل می شود. پلک نزنید ممکن است صحنه را از دست بدهید .اینکار را خودتان نیز می توانید انجام دهید ....شما یک بطری آب گاز دار را در فریزر  برای چند دقیقه قرار دهید تا به حد یخ زدن سرد شود. وقتی شما آب را از فریزر بیرون می آورید،بازهم به صورت مایع است (تابه حال چیزی غیر عادی رخ نداده است ) . با این وجود بعد از آنی که شما در بطری را باز می کنید آب ناگهان یخ می زند .این فرآیند بسیار تماشایی است .. اما در واقع اگر شما تشنه باشید مشکلی به وجود می آورد (زیرا خیلی سخت است که به جای آب ْ یخ را از بطری بنوشید). این نمایش جالبی است که ببینید که چگونه دی اکسید کربن دمای یخ زدن آب را پایین می آورد . مقداری یخ ْ مقداری نمک و چند بطری پلاستیکی آب گاز دار فراهم کرده و این نمایش علمی سرگرم کننده را انجام دهید .

توجه : شما می توانید این آزمایش را با آب گاز دار و یا با آب معمولی انجام دهید . ویدئوی این کوشش علمی با هر دو کار می کند . شما توجه خواهید داشت  که دو توضیح برای بخش " چگونه کار می کند " وجود دارد .

این آزمایش به تعدادی آزمون سعی و خطا نیاز دارد .اگر با کوشش نخست اتفاق افتاد شما ستاره شانس خواهید داشت . شکیبا باشید و درک کنید که مقدار یخ،آب و نمک فقط  پیشنهاد ما برای این آزمایش هستند . وقتی کریستال های یخ شروع به شکل گرفتن می کنند باید انتظار هلهله و شادی فوری داشته باشید.

  1. 4/3 حجم یک ظرف بزرگ را با یخ پر کنید .
  2. بطری آب را در ظرف یخ قرار دهید
  3. مقداری نمک  سنگ به ظرف اضافه کنید .
  4. یک دما سنج در داخل ظرف قرار دهید و از نزدیک آن را نگاه کنید .
  5. صبر کنید تا دمای ظرف به منهای 8 درجه کاهش یابد .اگر آب گاز دار بیشتر سرد شود به صورت دائمی یخ خواهد زد .بر مبنای دمای مخلوط  شما نیازمند آن هستید که مقدار بیشتری نمک یا یخ به ظرف اضافه کنید .
  6. همینکه آب حدود 10 دقیقه در دمای مناسب قرار گرفت  به آرامی آن را از مخلوط یخ – نمک  خارج کرده و آن را به میز بکوبید!!. کریستال های یخ از بالا ی بطری تشکیل شده و به سرعت راه خود را به سمت پایین یافته و موجب یخ زدگی فوری می شوند .
  7. ثانیه ای بعد بطری دیگر را به دقت از ظرف خارج کرده و درب آن را باز کنید . چه اتفاقی می افتد ؟

دوباره هرگز بطری های شیشه ای را برای این نمایش استفاده نکنید زیرا ممکن است به صورت تصادفی آب گاز دار یخ زده و موجب انفجار بطری شود .می توانید از آزمایش خود فیلمی تهیه کرده و در این وبلاگ به اشتراک بگذارید .

چگونه کار می کند ؟

برای این پدیده دو توضیح وجود دارد . حتما توضیح دوم را بخوانید اگر از بطری صاف آب برای آزمایش استفاده کرده ا ید .

توضیح اول : هنگامی که آب گاز دار تولید می شود مقدار زیادی مواد افزودنی (مانند شکر و طعم دهنده ها ) و حباب های دی اکسید کربن به آب پمپ می شود تا آب پر گاز و با طعم شیرین  ایجاد کند . این مواد افزودنی در آب محلول می باشند و هنگامیکه به آب اضافه می شوند نقطه انجماد آب را کاهش می دهند .با کاستن نقطه انجماد، آب گاز دار به  دمایی کمتر از نقطه انجماد آب می رسد .در عین حال غلظت دی اکسید کربن در آب گاز دار تا هنگامی که در بطری باز نشده است ثابت باقی می ماند .هنگامی که در بطری باز می شود، و شما صدای باز شدن درب را می شنوید، غلظت مواد محلول کاهش می یابد و نقطه انجماد افزایش می یابد . اکنون بدون در اکسید کربن بیشتر آب گاز دار سریعتر یخ می زند .

توضیح دیگر ؟

خوب این توضیحی است که تعداد زیادی از آموزگاران علوم برای سالها ارائه می کرده اند .ولی توضیح دیگری نیز وجود دارد .

شما یک محلول فوق سرد دارید که منتظر چیزی است تا منجمد شود .باز کردن بطری موجب تشکیل حباب های دی اکسید کربن گشته که محیط مناسبی برای شروع تشکیل کریستال های یخ می شود .شما می توانید این توضیح را با زدن ضربه به بطری بدون بازکردن آن نیز بررسی کنید .ضربه زدن نیز تعداد کمی حباب ایجاد می کند که موجب یخ زدن ناگهانی آب می شود .

نوشته های در پیوند : 

 کوشش علمی حالات ماده

نظرات (۲)

    • پاسخ:

      با سپاس
    • پاسخ:

      ممنون

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">